Presentació del llibre “VIPS_70 vivendes amb caràcter a la València del anys 70”

AltresIVAM Centre Julio González

Crearqció i David Estal han coordinat el projecte Vips70, així com la publicació del llibre.

L’edició d’art ha sigut realitzeu per Cecilia Rodríguez. A més en la publicació han participat com a col·laboradors: Vicente González Móstoles, Josep Sorribes, Juan Ramón Selva, Paz Cortés Alcober, Pablo Sanchis Aparicio, Boris Strzelcyzyk, Hortensia García, Mayte Piera, Rafa Rivera Herráez.

19:00 h. Taula redona “Un passat per al present: arquitectura a l’una que ciutat en les dècades dels 70-80 a València”
Participa: Manuel López Segura (arquitecte, doctorant Harvard), Vicente González Móstoles. (arquitecte, pròleg Vips_70) i Julia Gomar (Crearqció, col·lectiu comissari Vips_70).
Modera: David Estal (arquitecte, comissari Vips_70).
Lloc: saló d’actes de l’IVAM

20:15 h. Vips_70: trobada amb els verkamistas.
Hall de la segona planta

Crearqció és un col·lectiu d’estudiants i arquitectes nascut en 2011. Ho formen un grup heterogeni de persones que creuen en un aprenentatge i una arquitectura basades en l’actuació i la sensibilitat feia la societat actual.

El seu treball compagina reflexió i acció. Partint de la recerca i l’arquitectura inclusiva, tractant de fer projectes que van un pas més enllà de l’objecte, que creen sinergies amb l’espai i persones que els emboliquen.

Tenen la vocació manifesta de fer-ho possible mitjançant el treball en equip i l’arquitectura participativa, trobant-se amb altres col·lectius per a compartir esforços i propostes.

Vips70 naix de l’interès compartit per estudiar el model de cooperatives d’habitatges i el seu resultat arquitectònic en el marc social dels anys setanta en la ciutat de València.

En aquesta dècada, el teixit urbà es veu afectat per aquest tipus d’edificacions que responen a les demandes col·lectives d’habitatge des de l’associacionisme i el cooperativisme.

Al mateix temps, es continuen creant models d’habitatge amb un sol promotor i constructor. Per a contrastar aquests dos models, veure la seua repercussió en el teixit urbà i documentar una arquitectura de qualitat que sembla oblidada es prepara l’exposició “Vips70_vivendes amb caràcter a la València dels anys 70” juntament amb una sèrie de visites als edificis estudiats. Per a concloure aquest procés es considera convenient arreplegar els resultats juntament amb les veus que ens han acompanyat durant el camí en aquest llibre que ara us presentem.

Edificis estudiats:

La Colla – 1973. Alberto Sanchis.

Torres Túria – 1975. GO-DB

Lluís Santàngel – 1977. Emilio Giménez

L’Espai Verd – 1982. CSPT + Espaci