Presentació del llibre “Dormir” de Paco Martí

AltresIVAM Centre Julio González

Quaderns Valencians és una col·lecció de publicacions que posen en valor projectes fotogràfics actuals i clàssics amb un caràcter local, promoguda i comissariada pels fotògrafs Pablo Casino i Ricardo Cases. Cada nombre monogràfic té un tiratge inicial de 100 exemplars.

Número 1 – Dormir – Paco Martí.
Dormir en una casa sense porta significa reduir la propietat privada al mínim; solament es pot tenir allò que es pot portar damunt, o allò que no es tem perdre. La vida consisteix en un rigorós usdefruit dels objectes, una provisionalitat que va més enllà de la pobresa, perquè suposa també la maledicció de tornar a començar des de zero cada dia, la impossibilitat de construir el futur, l’existència en standby.

En les alqueríes abandonades de Castelló dormen, des que va començar la crisi, homeless amb casa. Eremites forçosos, construeixen refugis amb els materials disponibles (caixes de cartó, rajoles, mantes) com un home primitiu els construiria amb branques i fang, aprofitant els buits preexistents. Observem-los, diria fascinat l’antropòleg, perquè açò és el que fa un ésser humà en estat pur, desproveït de la cultura. O el que és el mateix, dels diners per a exercir-la.