Presentació de “Imaginari” d’Artur Heras

Conversa entre l'artista Artur Heras i Anacleto Ferrer, professor d'Estètica de la UV

ConversesIVAM Centre Julio González

Presentació de “Imaginari” d’Artur Heras.  Conversa entre l’artista Artur Heras i Anacleto Ferrer, professor d’Estètica de la UV.

En l’actual context d’explosió museística de l’art contemporani, Artur Heras ens sorprèn una vegada més amb una proposta implosiva: una caixa, d’aparença despullada, modesta, que conté un xicotet museu portàtil serialitzat, més o menys a l’estil d’aquella Boîte-en-valise que Marcel Duchamp va concebre en 1935 i va anar construint en les tres dècades següents.

Imaginari és una original reivindicació de l’atelier, ideat com un microespai en el qual l’artista-artesà compila i disposa quatre aiguaforts i una serigrafia amb dibuixos, una peça modelada en caolí, lletres tipogràfiques de fusta i plom, un desplegable, un calendari que reuneix la memòria gràfica d’un any (de qualsevol any), una màscara construïda a la manera tradicional amb papier maché, un disc amb lletres seues musicades per amics i un diccionari menut sobre alguns motius visuals recurrents en la plàstica herasiana.

Amb aquest singular artefacte, que té molt de cofre de records de qui ha tocat (i bé) quasi tots els pals de l’art, Heras anteposa el contingut al continent, reivindica processos i materials, privilegia la idea enfront de l’ocurrència: allò viscut s’obri pas entre les diferents formes de la representació. El seu àmbit no és el de l’espectacle banal, tan de moda en temps de la postveritat, sinó el dels teatrets avantguardistes que tant fascinaven a Alexander Calder.