Postal animada. Performance d’Oriol Vilanova

En el marc de l'exposició 'popular', comissariada per Pedro G. Romero. #IVAM35

Col·leccióEscèniquesIVAM Centre Julio González

En el marc de l’exposició popular comissariada per Pedro G. Romero, es presenta la performance Postal animada (2024) de l’artista visual Oriol Vilanova.

Postal animada és una acció delegada. Un ball amb les mans, on la postal El pelele (1791-1792) de Francisco de Goya és la protagonista. El ball reunix una sèrie de moviments consecutius manipulant la postal; tocant, coneixent, mostrant, rimant i desgastant. Mediat pel saber fer de la ballarina. Cultura manual, cultura analògica. La relació que tenim amb la còpia és molt diferent a la que tenim amb l’original. Les còpies es manipulen de manera natural, sense complexos ni por de desbaratar-les, sense tindre en compte el valor simbòlic ni històric que carrega l’original. Però on comença una i on acaba l’altra.

Una còpia de El pelele es va exposar en el Museu del Poble (1931-1936), un museu que era de naturalesa efímera i portàtil, amb caràcter festiu i popular, vinculat amb el món de les fires, els titellaires i els comediants. Un museu de postal.

Els rastres i els mercats ambulants són els espais predilectes d’Oriol Vilanova, gràcies als quals ha construït una col·lecció de postals que usa com a màquina de pensar i que s’ha convertit en base conceptual per a les seues obres de teatre, instal·lacions i performances.

Activació a càrrec de María Tamarit, ballarina, performer, creadora escènica i docent.

Relacionats

popular

05 oct. 2023 – 14 abr. 2024
Col·leccióExposicióIVAM Centre Julio González