Lo que (nos) está pasando

Imaginarios políticos en la narrativa actual

AltresIVAM Centre Julio González

L’IVAM acull dues sessions obertes al públic del curs “Lo que (nos) está pasando. Imaginarios políticos en la narrativa actual” que organitza la Associació COS.

Bloc de les sessions: El “malestar social”. Les formes actuals de la malaltia

1a. sessió: Dijous 19 de maig. Horari: 18:30h – 20:30h. Trobada amb Miguel Ángel Martínez
2a. sessió: Dijous 26 de maig. Horari: 18:30h – 20:30h. Trobada i conversa amb l’autora Elvira Navarro.

Continguts: Les sessions d’aquest bloc s’articularan entorn de les representacions de la malaltia que trobem en La treballadora i en la pregunta sobre la “dimensió social” que sembla que se’ls atribueix en la novel·la. La malaltia apareix en aquest bloc, per tant, com un motiu que problematitza, des del cos, la separació entre l’individual i el social i que ens indueix a posar en relació a aquests dos àmbits. Fins a quin punt poden ser considerats com a problemes individuals els trastorns per ansietat o les depressions en una societat en la qual s’estima que fins al 40 % de la seua població podria estar afectada per problemes d’aquest tipus? La literatura ens ajuda, ací, a anar més enllà del relat dominant (en aquest cas, el relat mèdic) i a aproximar-nos críticament a les formes actuals de la malaltia.

Elvira Navarro és una de les veus crítiques més destacades en el panorama de la narrativa espanyola actual. Ha publicat dos llibres complementaris,

Miguel Ángel Martínez, membre de la Associació COS, organitzador del curs i coordinador d’aquest bloc, és Doctor en Estudis Hispànics per la Universitat de València.