La nit de les idees: Paul Ardenne

Art i ecologia. Una iniciativa de l'Institut Français València

ConversesIVAM Centre Julio González

La Nit de les Idees 2023 – Més?
Art i Ecologia

Iniciada per l’Institut Français en 2015, La Nit de les Idees reuneix cada any a 115 països del món destacades veus franceses i internacionals per debatre sobre els grans temes del nostre temps.

A València, hem convidat Paul Ardenne, destacat crític d’art francés, per debatre sobre els reptes ecològics a què s’enfronta l’art.

“Basant-se en el principi d’equitat i humilitat, els artistes reaccionen i es comprometen a través dels seus processos creatius i obres, limitant-ne l’impacte ecològic. L’ecoart convida les institucions museístiques a adoptar aquest nou enfocament, a qüestionar-se a sí mateixes i a donar la talla amb els reptes democràtics d’aquest segle. El Museu es pot convertir així en aparador i palanca d’acció de noves formes artístiques, en un moment en què els informes científics sobre el declivi de la biodiversitat són cada cop més alarmants i en què la transició ecològica esdevé urgent i vital. L’art mediambiental i l’emergència d’un compromís institucional seran els temes d’aquesta trobada amb el crític d’art i museòleg”, Paul Ardenne.

Paul Ardenne és crític d’art i museòleg francés, especialitzat en art contemporani, estètica, art viu i arquitectura, comissari d’exposicions i escriptor. Nascut al si d’una família d’agricultors de Charente, es va dedicar per un temps a aquesta activitat abans de fer els seus estudis en literatura, filosofia i història a les universitats de Poitiers i Tolosa. Es va doctorar en Història de l’Art per la Universitat París. Actualment és professor d’aquesta matèria a la Universitat d’Amiens. També ha publicat ficció i ha comissariat exposicions. Les investigacions se centren en el cos, l’arquitectura i l’art a l’espai públic, amb una postura que subratlla el paper de l’art contemporani en un context real de participació social directa.

Més informació: https://www.institutfrancais.es/valencia/evento/la-noche-de-las-ideas-2023-mas-del-temor-a-la-esperanza-hacia-un-mundo-sostenible/