“Introspectiva paladar”. La cuarta piel (Activitat ajornada)

Dins de les jornades IV Festival d'Art i Gastronomia de Visit València

AltresIVAM Centre Julio González

Menjar, l’acte d’emportar-se alguna cosa a la boca, és un gest primari alhora que un esdeveniment altament codificat, ple de convencions i protocols. Ens connecta amb la nostra animalitat i, al mateix temps, genera un abisme insalvable amb ella.

Hem pres l’alta cuina com a bandera de la nostra humanitat més refinada, però, més enllà del miratge, no hi ha res que ens acoste tant al nostre jo animal com la voracitat de la fam o el nostre sistema digestiu.

Després dels rituals, els coberts i el teatrillo que es munta en cada banquet, s’amaga un cos dissenyat per a esquinçar, mastegar, dissoldre i excretar. En este marc, Introspectiva Paladar és un banquet teatral que ens convida a pensar el menjar des de dins i cap a fora.

Mitjançant un recorregut en tres actes: preparació, deglució i digestió, disciplinarem el cos abans d’asseure’ns a la taula, catarem les elaboracions experimentals més tecnificades de l’alta cuina i dormirem en conjunt una migdiada. El menú, ideat per David Jengibre i Julián Mascarell, juga amb l’expectació i la ficció, dissolent tradicions, associacions d’idees i distincions esperades.

Amb ’Introspectiva paladar’’ menjar es convertix en una cosa tan excepcional com quotidià.


La cuarta piel és un col·lectiu d’investigació, producció artística i mediació cultural. Cerca construir una nova sensibilitat ecològica, dissenyant situacions col·lectives on reflexionar a través del gaudi.


David Jengibre és dissenyador i xef. Comença a treballar sota els ordes del prestigiós xef valencià Jose Manuel Miguel i després d’anys d’experiència en el restaurant el Submarí de l’Oceanogràfic, es fitxat pel xef Rafa Morales (Excap de cuina del Bulli i mà dreta de Ferran Adrià) per a treballar en el Casino Cirsa València. És fundador del taller gastronòmic/ cultural “El Carreter” on desenvolupa al costat d’artistes esdeveniments i performance. Forma part del col·lectiu pdp11.

Julián Mascarell és conegut en el món de la gastronomia com XefXuly. Va començar la seua carrera com a xef en les cuines de Casa Gerardo, un restaurant amb estrela Michelin, on va desenvolupar els seus coneixements en gastronomia local, per a després absorbir els sabors del món mitjançant un llarg viatge professional. Durant este procés ha treballat en restaurants com MOMO a Amsterdam, Estragón a Eivissa amb el xef Álvaro Sanz, Izakaya amb Entourage Group, Odiseo amb Nazario Cano o Ryoko amb Adam Boyer.

Fitxa artística:
Ideació i direcció: Andrea Moreno Orts i Ximo Berenguer
Guió i dramatúrgia: Ana Moure Rosende
Disseny sonor: César Forts Llorens
Menu: David Jengibre i Julián Mascarall
Producció: Andrea Morena Orts, César Fuertes Llorens, Ximo Berenguer i Ana Moure Rosende.