El gest narratiu. Literatura entremig de l’exposició popular

Grup de lectura. Activació a càrrec d'Álvaro de los Ángeles

Grup de lecturaIVAM Centre Julio González

«Què és lo popular? I què entenem per cultura o art popular? Com podem definir tot allò que desborda les previsions i que acaba, amb el temps, sent acceptat com a popular? Imaginem aquest procés: se seleccionen 1.500 obres d’art de la Col·lecció de l’IVAM i d’altres col·leccions i arxius; es genera un recorregut expositiu amb 100 textos que són una clau d’accés fonamental a l’art modern i contemporani; es dona veu als desatesos i a les invisibilitzades i allò que estava a baix i que el poder desitjava que fora allí sempre, emergeix i destaca, puja i s’instal·la a dalt, triomfa; Niño de Elche interpreta musicalment 15 obres exposades; es parla des dels marges i des dels múltiples centres, que proliferen com a ens orgànics; es parla i s’escolta, es discuteix i s’informa; s’analitza i s’investiga com ser quan s’és d’una forma concreta, però també com fer quan el que es desitja és ser d’una altra ben diferent. S’especula i s’interpreta, es viu.»

L’exposició popular ens servirà de base per a recórrer la història de l’art compresa entre el primer terç del s. XX i aquest primer del s. XXI. Quatre novel·les marcaran alguns d’aquests moments històrics i aportaran visions personals, històries compromeses, actituds vitals enfront del món. Carmen Martín Gaite, Jamaica Kincaid, Pedro Lemebel i Andrea Abreu completen un segle i el fan traçant imaginaris locals, femenins i feministes, transgressors, de resistència, populars. A partir de les seues històries, imaginarem altres possibilitats de l’art i altres rumbs de la vida, altres passats possibles i altres futurs col·lectius.

Dates i novel·les:

Entre visillos (1957) de Carmen Martín Gaite. Ed. Austral – Dimecres 15 i 29 de novembre de 2023, a las 18:00 h.

Autobiografía de mi madre (1996) de Jamaica Kincaid. Ed. Lumen- Dimecres 10 i 24 de gener de 2024, a las 18:00 h. 

Tengo miedo torero (2001) de Pedro Lemebel. Ed. Las afueras – Dimecres 6 i 20 de març de 2024, a las 18:00 h.

Panza de burro (2020) de Andrea Abreu. Ed. Barrett – Dimecres 8 i 22 de maig de 2024, a las 18:00 h.

*Funcionament del grup de lectura: és important que cada participant acudisca al grup amb el llibre llegit. El lloc de cada sessió s’indicarà amb suficient antelació depenent del llibre i de la dinàmica que es genere entre aquest i la resta de bibliografia seleccionada. L’exposició popular estarà activa entre el 5 d’octubre de 2023 i el 14 d’abril de 2024, per la qual cosa algunes sessions es realitzaran en alguna de les sales que ocupa en l’IVAM.

*Places limitades. Es recomana a les persones interessades enviar una breu carta de motivació. L’acceptació en el grup implica l’assistència a totes les sessions. Es llegiran 4 llibres i es realitzaran dues sessions per cada títol. En la primera de cada sessió doble ens centrarem en la novel·la; en la segona, exposarem idees i conceptes extrets d’assajos, altres novel·les de les mateixes autores o altres i llibres d’art localitzats a la Biblioteca-Centre de documentació de l’IVAM.

 

Relacionats

popular

05 oct. 2023 – 14 abr. 2024
Col·leccióExposicióIVAM Centre Julio González

El gest narratiu

02 nov. 2022 – 10 mai. 2023
BibliotecaCol·leccióConversesGrup de lecturaIVAM Centre Julio González