Conversa entre el comissari J. Ramon Escrivà i Ricard Silvestre amb motiu de l’exposició “Anzo. Aïllament”

ConversesIVAM Centre Julio González

Conversa entre el comissari J. Ramon Escrivà i el crític d’art Ricard Silvestre amb motiu de l’exposició “ANZO. Aïllament”

L’exposició que l’IVAM dedica al valencià José Iranzo Almonazid, conegut artísticament com Anzo (Utiel, 1931-València, 2006) tracta de reivindicar l’obra d’un dels creadors més originals i encara desconeguts del panorama artístic espanyol.

Considerat com un dels pioners de la introducció del llenguatge de l’art pop al nostre país durant els anys seixanta, la seua obra es va alinear des de molt enjorn amb les tendències figuratives d’alt contingut crític que van sorgir a València entorn de col·lectius com Estampa Popular de Valencia, grup del qual va ser membre fundador.

A partir de 1967 la seua obra experimenta un notable canvi a partir de l’enllumenament de la seua sèrie d’obres titulades Aislamientos (Aïllaments), un vast conjunt de pintures i serigrafies que donarà per acabat en 1985. En aquestes obres, l’artista aborda la problemàtica de l’alienació i incomunicació de l’individu atrapat en el laberint de les estructures de dominació i ho fa a través d’obres realitzades amb materials inusuals en l’època, com ara fotolits, acerspolits, plàstics, rodaments i representacions de circuits de computadora.

L’exposició pren com a objecte d’estudi la sèrie Aislamientos per a recrear, a través de pintures, documents d’arxiu, llibres, i pel·lícules documentals, el debat intel·lectual entorn dels espais distòpics, és a dir, ambients claustrofòbics, alienants i antiutòpics reveladors del poder aniquilador de l’individu a través dels processos de mecanització i control computeritzat.

Relacionats

Anzo

29 jun. 2017 – 05 nov. 2017
Exposició