Conversa amb Esther Ferrer i Bartolomé Ferrando

AltresIVAM Centre Julio González

Tractarà d’una “conversacció” a dues veus, a una veu o a cap veu. D’una conversacció en la qual dibuixarem un paisatge d’accions, de gestos i de paraules. D’una conversacció en la qual les paraules, a voltes, es quedaran surant. D’una conversacció en la qual les respostes, pot ser que no es corresponguen amb les preguntes. D’una conversacció que tal vegada estiga habitada només per preguntes. D’una conversacció no de plats, sinó d’aperitius de tapes d’idees, de les quals anirem picant ací i allà. D’una conversacció molt concreta, però també molt ambigua. Es tractarà, açò, d’una conversacció.

BARTOLOMÉ FERRANDO

Professor titular de performance de la Universitat Politècnica de València. Participa en multitud d’esdeveniments i festivals de performance a Europa, Amèrica i Àsia, i coordina al seu torn festivals internacionals en l’IVAM, en el MNCARS i en l’EACC. Exposa poesia visual, objecte i instal·lacions poètiques en diversos països. Va ser membre dels grups Flatus Vocis Trio, Taller de Música Mundana i Rojo, i ara de JOP, dedicats al desenvolupament de pràctiques creatives situades a mig camí entre la música, la poesia i l’art d’acció. Va coordinar la revestisca Text poètic. Ha publicat poesia i assaig, i ha fet enregistraments en MC, LP i CD, així com diversos DVD de performance.

ESTHER FERRER

Artista multidisciplinari, Esther Ferrer ha sigut guardonada amb el Premi Velázquez d’Arts Plàstiques 2013 i el Premi Nacional d’Arts Plàstiques 2009. És pionera de l’art d’acció a Espanya i el seu treball ha sigut reconegut internacionalment. Coneguda per les seues performances, que realitza individualment o formant part del grup ZAJ (dissolt en 1996), a principis dels anys 60 va crear juntament amb el pintor José Antonio Sistiaga el primer Taller de Lliure Expressió, germen de moltes altres activitats paral·leles, entre elles una Escola experimental en Elorrio (Biscaia).

En 1999 va ser una dels dos artistes que van representar a Espanya en la Biennal de Venècia. Esther Ferrer ha exposat el seu treball plàstic en museus i centres d’art com el Reina Sofia de Madrid, la Galerie Donguy, de París, la Statsgalerie de Stuttgart, el Koldo Mitxelena Kulturunea de Sant Sebastià, el Centre Andalús d’Art Contemporani de Sevilla o el Circule de Belles arts de Madrid.