Conversa entre l’artista Xavier Arenós i el crític Martí Peran, amb motiu de l’exposició “Xavier Arenós. La presència i l’absència”

ConversesIVAM Centre Julio González

Conversa entre l’artista Xavier Arenós i Martí Peran, Professor Titular de Teoria de l’art de la Universitat de Barcelona, crític i comissari d’exposicions, amb motiu de la inauguració de l’exposició “Xavier Arenós. La presència i l’absència”.

El treball de Xavier Arenós (Vila-real, 1968) explora mitjançant processos documentals i d’arxiu experiències utòpiques del passat que van nàixer amb la voluntat de transformar la societat, o que es van manifestar com a alternativa al poder hegemònic. Amb la intenció de reflexionar críticament sobre aquelles experiències, o d’activar el seu potencial, reinterpreta o reconstrueix alguns dels seus documents, arquitectures i dissenys.

L’exposició té com a referent a València quan va ser capital de la Segona República durant la guerra civil espanyola, quan es va convertir en un laboratori polític, social, i cultural de primer ordre en el qual es van gestar esdeveniments tan importants com l’Institut per a Obrers o el Pavelló Español per a Exposició Internacional de París.

Martí Peran, és Professor Titular de Teoria de l’Art, Departament d’Història de l’Art, de la Universitat de Barcelona, crític i comissari d’exposicions.

Ha col·laborat en nombrosos catàlegs i publicacions sobre art contemporani. Va ser membre del consell de redacció de “Transversal” (1996-2002). Co-editor de “Roulotte” (www.roulottemagazine.com), i col·laborador en periòdics i revistes d’art.

Ha sigut comissari d’exposicions històriques i exposicions d’art contemporani.

Ha impartit diferents tallers sobre la crítica d’art i les pràctiques curatorials en diferents institucions. Ha donat conferències en diferents museus i universitats (MACBA, Barcelona; MNCARS, Madrid, USP, Sao Paulo; Trienale, Milano; CCEBA, Buenos Aires, Adossat, El Caire, Centre d’Art Contemporani; Larissa; Universitat de Nova York, Nova York; Art de Beijing; Jeu de Paume, París; …)

Va ser director del “Roundabout Program” (2001-2008), un programa d’intercanvi entre Barcelona i altres ciutats (Santiago de Xile, Istanbul, Jerusalem, Rejkiavic, Bangkok, Mèxic DF.).

Relacionats

Xavier Arenós

26 gen. 2017 – 07 mai. 2017
Exposició