Conversa entre Anna Malagrida i Alba Braza

ConversesIVAM Centre Julio González

Conversa entre l’artista Anna Malagrida i la crítica d’art Alba Braza amb motiu de la inauguració de l’exposició “El pes de les cendres. Anna Malagrida”. 

El pes de les cendres, el projecte específic que Anna Malagrida (Barcelona, 1970) ha desenvolupat per a l’IVAM, és fruit de l’interés de l’artista per les festes de les Falles com a fenomen d’identitat cultural a través de l’observació d’un element que se situa al marge de la festa: les seues cendres.

Les cendres de les falles són el seu rastre, igual que la fotografia preserva el que va existir i apareix com la seua empremta. D’aquesta manera, la cendra funciona com la fotografia, capaç d’activar el record dels qui van conéixer allò que es fotografia, i s’erigeix com l’última resta de la falla.

Per això, a partir de la noció de rastre i empremta, aquest projecte té la voluntat d’explorar les noves formes que naixen de l’observació del procés de recollida de les cendres de les falles i dels seus actors. La implicació en el projecte d’aquests actors (agents de neteja, conductors de camions, empleats dels abocadors) és un element essencial que nodrirà les obres amb els seus relats i els seus testimonis, i donaran una nova forma a l’experiència de la festa.

Aquesta proposta planteja els interrogants següents: quin és el lloc comú del record personal compartit durant la festa?, hi hauria una forma associable a la memòria col·lectiva o es tracta d’una memòria personal i íntima situada en un lloc comú?

 

Relacionats

Anna Malagrida

25 oct. 2018 – 24 feb. 2019
ExposicióIVAM Centre Julio González