Conferència de Francisco Baena amb motiu de l’exposició “Respiración Artificial. Performance. Eco Oscuro” de Dora García

ConversesIVAM Centre Julio González

“Respiració Artificial. Performance. Eco Oscuro” és el triple títol del projecte específic proposat per a l’IVAM per Dora García en col·laboració amb Peio Aguirre.

Naix d’una llarga conversa entre Aguirre i García iniciada en el 2009 sobre la naturalesa de la performance, de l’actuació, dels dobles, de les personalitats múltiples, dels daimons, els fantasmes i les veus, de la representació, sobre la transmissió del coneixement i de l’experiència.

Respiració artificial serà una performance realitzada en col·laboració amb alumnes de la Facultat de Belles arts de la UPV. A partir del text elaborat en un taller sobre una experiència col·lectiva de deriva en la ciutat de València, construiran el script de la performance que tindrà lloc en l’IVAM durant els dies de l’exposició.

Al seu torn, Perforrmance, realitzada en col·laboració entre Dora García i Peio Aguirre, és un script que compta amb diversos personatges. Pot entendre’s com un assaig permanent i com una obra de teatre en temps real. Es presenta sobre una taula amb tantes còpies com a personatges apareixen en el text; periòdicament, una seriosa d’actors activen la peça.

I Eco Oscuro és una novel·la de Francisco Baena, escrita en 2015 i encara inèdita, que reflexiona sobre la possibilitat de la modificació del real per la ficció i és també un estudi de diverses obres de Daura García.

Francisco Baena (Madrid, 1967) es va llicenciar en Belles arts per la Universitat de Granada i va acabar el doctorat de Filosofia i Lletres per l’Autònoma de Madrid. Ha participat en tallers d’art actual amb José Guerrero, Marcelo Expósito, Antonio Emmurallat, Carmen Navarrete i Marina Núñez. És Director del Centro José Guerrero de Granada.