Conferència: La Lambretta de Oteiza. Preguntes ingènues sobre un pelatge impossible «escultura española del siglo xx», a càrrec de Nacho Paris

ConversesIVAM Alcoi

Nacho Paris ens proposa en la seua conferència un relat possible sobre l’escultura espanyola del segle XX, a través de reflexions i experiències dels artistes representats en l’exposició.

Compte Andreu Alfaro : «(…) jo mai hauria anat a París sense un empenyiment com el que em va donar Oteiza. Jo havia anat a Irun a veure a Jorge i em vaig atrevir a pujar darrere d’ell en una Lambretta amb ell davant conduint i sense parar de parlar amb mi, tornant-se, discutint i jo darrere cada vegada amb més perill i més por. Vaig resistir tot el temps que vaig estar en la Lambretta de Oteiza. Aquesta va ser la gran energia que em va transmetre i per a la meua maldestra memòria ha sigut inesborrable» I diu Jorge Oteiza: «L’escultor el que vol és saber d’escultura, aprendre escultura per a fabricar escultures, a mi em succeeix totalment diferent, jo he fet escultures per a saber de què tracta l’escultura, per a ser escultor; i quan m’he fet escultor perquè he deixat l’escultura… perquè les vull!» I estic jo veient en això com la imatge d’un temps i de l’esdevindre ací de l’escultura.

Nacho París. Diletant, aficionat a l’art (encara sense saber que és o quan passa), ha coincidit amb ell interpretant diverses figures que el temps i la fortuna li han anat proposant: la d’estudiant, la d’espectador, la d’artista, la de teòric, la de crític i escriptor, la d’activista, la de transportista i muntador d’exposicions i la de comissari o curador —com de preferència—. (I molt breument i amb poca fortuna la del pedagog). En conseqüència, ha dibuixat, fotografiat, editat vídeo, ha escrit i parlat, ha penjat quadres seus i d’uns altres i organitzat algunes exposicions pròpies i alienes. I en tot això, per a no sentir-se només, ha creat i participat en diversos col·lectius.

S’oferirà servei gratuït d’autobús fins a Alcoi per a assistir a la conferència, amb eixida des de l’IVAM (C/ Guillem de Castro, 118 València) a les 16.45 hores i retorn a l’IVAM després de la finalització de l’activitat. A l’arribada a l’IVAM Alcoi es podrà visitar l’exposició Escultura Infinita abans de la conferència.

Relacionats

Escultura infinita

21 mai. 2021 – 24 oct. 2021
Col·leccióIVAM Alcoi