Conferència de Vicente Sánchez-Biosca

SeminarisIVAM Centre Julio González

Conferència Topografies de l’avantguarda i imaginari cinematogràfic a càrrec de Vicente Sánchez-Biosca, Catedràtic de Comunicació Audiovisual de la Universitat de València, amb motiu de l’exposició Imaginaris mecànics i tècnics en la col·lecció de l’IVAM.

En 2001, Bruce Posner va estrenar una sèrie de programes sota el títol Unseen cinema – Early American Avant-garde, 1894-1941. Sorprenentment, va estirar la categoria d’avantguarda a terrenys fins aleshores considerats com les seues antípodes: el cinema de Hollywood o el precinema, per exemple. Es tractava probablement d’una reacció excessiva enfront del purisme que havia regnat fins aleshores i que amb prou faenes havia salvat alguns artistes que, després del seu reconeixement en un altre domini d’expressió, van indagar en el domini de la pantalla. Quin grau d’exigència o “generositat”, de mimetisme i d’autonomia respecte a altres arts, convé mantindré quan atorguem la condició avantguardista al cinema? Aquesta conferència aspira a cartografiar breument la relació entre el cinema i les avantguardes històriques, sense oblidar conceptes com l’experimentalisme, maquinisme i modernitat.

Vicente Sánchez-Biosca és catedràtic de Comunicació Audiovisual en la Universitat de València i Investigador Principal del projecte La construcció mediàtica del carisma dels líders polítics en períodes de transformació social: del Tardofranquisma a la Transició (HAR2012-32593). Va ser becari de Fulbright postdoctoral a la universitat de Wisconsin-Madison (EUA) i ha sigut professor convidat en diferents universitats (New York University, París 3-Sorbonne Nouvelle, Paris 1-Sorbonne, Montreal, Sao Paulo, entre d’altres). Entre els seus últims llibres, poden citar-se NO-DO. El tiempo y la memoria i El pasado es el destino. Propaganda y cine del bando nacional en la guerra civil (2000 i 2011, ambdós amb Rafael R. Tranche), Cine y vanguardias artísticas. Conflictos, encuentros, fronteras (2004), entre d’altres.

Aquesta conferència forma part de la programació pública confeccionada per l’IVAM amb motí de l’exposició Imaginaris mecànics i tècnics en la col·lecció de l’IVAM, que inclou concerts, conferències, taules redones i un taller d’artista.

Relacionats

Imaginaris mecànics i tècnics en la col·lecció de l’IVAM

11 mar. 2021 – 30 gen. 2022
Col·leccióIVAM Centre Julio González