Conferència de Carles Feixa organitzada per la Càtedra d’Estudis Artístics. Segles XX/XXI

CàtedraIVAM Centre Julio González

Conferència “Els joves, de la tribu a la xarxa” de Carles Feixa organitzada per la Càtedra d’Estudis Artístics. Segles XX/XXI

Carles Feixa (Lleida, 1962) és catedràtic d’antropologia social en la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Doctor per la Universitat de Barcelona i Honoris causa per la de Manizales (Colòmbia), ha sigut professor en la Universitat de Lleida i investigador visitant a Roma, Mèxic, París, Berkeley, Buenos Aires, Santiago de Xile, Newcastle i Lima.

S’ha especialitzat en l’estudi de les cultures juvenils, duent a terme recerques sobre el terreny a Catalunya i Mèxic. És autor o coautorde 50 llibres, entre els quals podem destacar De jóvenes, bandas y tríibus (Barcelona, Ariel, 1998; 5ª ed. 2012), Jovens na America Llatina (São Paulo, Escriptures, 2004), Global Youth?(London & New York, Routledge, 2006), De la Generación@ a la #Generación (Barcelona, Ned, 2014) i Youth, Space and Time (Boston & Leiden, Brill, 2016). Ha sigut coeditor de la revista Young (Londres/Delhi) i és membre del consell editorial de Nueva Antropología (Mèxic), Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Infan cia y Juventud (Colòmbia), Revista Austral de Ciencias Sociales (Xile), Mondi Migranti (Itàlia), Analise Social (Portugal), entre unes altres.

Ha sigut assessor per a polítiques de joventut de Nacions Unides i vicepresident del comitè de recerca sobre Sociologia de la Joventut de la International Sociological Association. En 2017 va obtenir dos dels màxims reconeixements a la seua labor investigadora: el ICREA Acadèmia de la Generalitat de Catalunya i el Advanced Grant del European Research Council.

CÀTEDRA D’ESTUDIS ARTÍSTICS. SEGLES XX/XXI

Càtedra d’Estudis Artístics (IVAM-UV-UPV-UMH)

Directors: Juan Vicente Aliaga / Vicente Sánchez-Biosca

La vida de les imatges en la cultura contemporània desborda els espais tradicionals (materials i immaterials) en què aquestes van ser capturades en el passat, fins i tot en el recent. Els seus gèneres i registres, els seus àmbits de circulació, les seues migracions incessants donen la sensació d’oferir una experiència verge del real al mateix temps que, en aparent paradoxa, exhibeixen un orgull tecnològic res fingit.

Ara bé, per molt que els estudis d’Història de l’Art, Belles arts, Periodisme i Comunicació Audiovisual hagen tractat d’adaptar-se a les exigències d’aquest estat de coses, la labilitat de les fronteres entre creació i reflexió, tecnologia i art, mitjans de comunicació i imaginari col·lectiu, entre unes altres, exigeixen àmbits de reflexió i debat més dúctils que els propis de les carreres universitàries i la recerca tradicional. D’altra banda, a diferència de la filologia clàssica, la paleografia, l’exègesi de textos escrits, la imatge encara presenta un desajustament entre el seu impacte (emocional, conceptual, polític, memorístic) i els instruments posats en pràctica per a analitzar-la.

L’objectiu de la Càtedra Estudis Artístics, sorgida de la col·laboració entre la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Univerdad Miguel Hernández i l’IVAM, consistirà a animar aquesta reflexió sobre la vida de les imatges tant en el món de l’art com en el de la vida social, inclosa la imaginària. Ho farà amb amplitud de mires i evitant restriccions acadèmiques, artístiques o tecnològiques, però, açò sí, enriquint-se i aprofitant quants suports acadèmics, museístics i institucionals estiguen al seu abast. Per aquesta raó, la seua organització en el si de l’IVAM resulta propícia en la mesura en què pot enriquir les seues activitats, amb la reflexió sobre les exposicions, instal·lacions o conferències, així com dels cicles de projeccions.

Vídeo