Concert de Dario Calderone

Col·laboració amb el festival Ensems

MúsicaIVAM Centre Julio González

Programa

Simas (2022) Alberto Posadas (1967) 25’

Voyage that never ends (1979-1997)- Stefano Scodanibbio (1956-2012) 35’

El contrabaix ha experimentat un renaixement des de la dècada de 1980 amb nombrosos compositors que escriuen obres en només per a l’instrument. Stefano Scodanibbio és una figura clau en aquest renaixement, aplicant una enorme herència de tècniques esteses al contrabaix. La seua peça, Voyage that never ends, és considerada la peça més interessant mai escrita per a contrabaix solista. Presenta un ostinato inexorable que produeix núvols d’harmònics amb invencions rítmiques asimètriques deutores de la influència extra-europea i popular. En Simas, la nova composició d’Alberto Posadas, el material sonor s’obté a través de l’exploració precisa de les cordes, amb capes de so que van des d’harmònics fins a multifònics i batimientos. Aquest viatge a través dels abismes sonors condueix a vibracions i hibridacions paràsites, creant canals de comunicació entre l’intèrpret i l’instrument. Simas és una obra escrita per Dario Calderone.

Trajectòria

Dario Calderone és un contrabajista, improvisador i compositor establit a Amsterdam. La seua personalitat musical s’ha desenvolupat al llarg de més de 20 anys treballant en estrictes col·laboracions amb Stefano Scodanibbio, Roberth Ashley, Christian Marclay, Salvatore Sciarrino i Beat Furrer. De 2009 a 2019 ha sigut baixista del Nieuw Ensemble (NL) i actualment és membre de Nieuw Amsterdam Peil (NL), Trio Feedback (ÉS) i MAZE (NL).

Intèrpret aclamat internacionalment, ha exercit un paper crucial en el desenvolupament de nou repertori per a contrabaix sol: diverses peces han sigut compostes per a ell per personalitats de la música com Peter Ablinger, Giorgio Netti, Peter Adraansz, Yannis Kyriakides, Bernhard Lang, Helena Tulve, Silvia Borzelli, Alberto Posadas i molts altres. Les seues composicions han rebut el suport del Fonds Podiumkunsten, l’Amsterdam Fonds voor de Kunsten i SENA. Els seus llançaments en solitari s’han difós a través de Hat-Hut Rècords, Kairos, Stradivarius, Unsounds i Moving Furnitures.