L’Equip Crònica en la Col·lecció de l’IVAM

ExposicióIVAM Centre Julio González

La mostra, produïda per l’Institut Valencià d’Art Modern IVAM, està formada per 86 obres, entre les qual s’inclouen 16 pintures –datades entre 1966 i 1980– pertanyents a algunes de les sèries més conegudes de l’Equip Crònica, obres sobre paper –serigrafies, collages i linòleums–, 19 dibuixos i dos escultures-múltiples. La Col·lecció de l’IVAM, a la qual pertanyen totes estes obres, posseïx una de les col·leccions més àmplies de l’Equip Crònica, formada per un centenar d’obres entre pintures, obres sobre paper, escultures i altres suports.

El catàleg editat amb motiu de l’exposició reproduïx les obres exposades i inclou textos de Barbara Rose, Michèle Dalmace, Sofía Barrón, Isabel Justo i Facundo Tomás, comissari de l’exposició.

Participants en el moviment Estampa Popular, el qual es definia per la seua adscripció a una estètica del realisme i la crítica social, Joan-Antoni Toledo, Rafael Solbes i Manolo Valdés van decidir formar l’Equip Crònica i treballar conjuntament. El 1965 Manolo Valdés, Rafael Solbes i Joan A. Toledo van participar en el XVI Salon de la Jeune Peinture de París amb el nom d’Equip Crònica. Si bé les obres que hi van presentar van ser realitzades individualment, l’esperit de treball en equip amb els mateixos pressupòsits estètics estava ja plenament consolidat. Joan-Antoni Toledo va abandonar el grup poc després i este va quedar constituït per Rafael Solbes (1940-1981) i Manuel Valdés (1942), fins l’any 1981, data en què la mort de Rafael Solbes va suposar la desaparició de l’Equip i l’inici de la carrera en solitari de Manolo Valdés.