El curs Entendre l'Art proposa per segona vegada dins de l'IVAM una sèrie de conferències de caràcter divulgatiu impartides per conservadors del museu i un professor convidat, que recorreran aspectes conceptuals i les tendències artístiques característiques de l'art des de l'inici del segle XX fins a l'actualitat.
Conversa entre els artistes Joana Hadjithomas i Khalil Joreige amb José Miguel G. Cortés, co-comissari de l'exposició, amb motiu de l'exposició “Joana Hadjithomas & Khalil Joreige. Two Suns in the Sunset-se souvenir de la lumière”.
Durant la temporada 2016-2017, l’IVAM planteja una sèrie de converses que pretenen partionar alguns aspectes de la situació actual. Les Converses d’artistes mantenen els diàlegs entre dos artistes que mostren els processos argumentals i creatius dels seus projectes.
Recorregut a càrrec dels artistes Joana Hadjithomas i Khalil Joreige a la seua exposició “Joana Hadjithomas & Khalil Joreige. Two Suns in the Sunset-Se souvenir de la lumière”.
Cine por venir proposa en 2017 ser una versió processual de si mateix, amb unes jornades el focus de les quals està posat en “Autories, col·lectius, comunitats i processos fílmics”.
Això no és art! són tallers de procés creatiu amb orientació artterapèutica: es tracta d’una proposta de sessions dinàmiques per a experimentar amb la idea de la creació, de l’encontre amb els/les altres i amb nosaltres mateixos/es.
Recorregut dinamitzat per l'exposició “Corpus” d'Helena Almeida, a càrrec d'Elena de les Heras en el qual es tractaran aspectes com el procés creatiu i la producció artística, referents i temes clau en la seua obra com el cos, l'espai o les emocions.
Amb Motiu del centenari de la mort d ‘Ignacio Pinazo Camarlench (1849- 1916), l’IVAM ha programat una de les exposicions més especials al voltant de la seva figura.
L'IVAM i el Centre de Perfeccionament Palau de les Arts Reina Sofía continuen en aquesta temporada 2016-2017 amb el cicle d'actuacions musicals iniciat en 2015, oferint una actuació cada mes entre octubre de 2016 i juliol de 2017.
Gent i cases i gent és un taller en què les famílies reflexionaran sobre el significat social de l’habitatge com a necessitat humana, formularan objectius i desitjos de millora i construiran la seua pròpia casa amb blocs gegants de cartró en una activitat lúdica i al mateix temps compromesa amb la realitat que ens envolta.