Higueras, espai sonor, de Carlos Izquierdo (Higueras, Alt Palància)

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques als pobles de la Ruta 99

Higueras és un xicotet municipi situat en un entorn excepcional, entre llomes, barrancs, el riu Aguanaj i una multitud de fonts naturals dins del Parc Natural de la Serra d’Espadà. La descripció pot resultar suggeridora per a la vista –i així és–, però imagineu per a l’oïda: una infinitat de detalls emergeixen de l’afable silenci d’aquest lloc per a donar forma a un paisatge sonor únic i curull de vida.

Vaig conéixer Higueras el dia que començava l’hivern de 2021, en una primera visita acompanyat per Sandra Mar; i que em va servir per a conversar amb Mercedes Gimeno, l’alcaldessa. D’aquesta manera, vaig descobrir la seua situació demogràfica, els llocs més importants del municipi i les activitats culturals que succeeixen al llarg de l’any.

Després d’aquest primer contacte, vaig començar a vincular aquesta informació amb el meu treball artístic, que parteix de l’escolta com a acció i del so com a material amb el qual establir connexions amb el territori, la identitat i la memòria.

Pots descarregar ací la fitxa completa de la meua intervenció a Higueras. I en aquest enllaç el Archivo de escuchas que propose i amb aquest altre, accedir al registre de l’arxiu sonor que vaig generar durant la meua estada a Higueras.

Carlos Izquierdo (Alacant, 1982) es defineix com a compositor, artista sonor i comissari. Des d’una sensibilitat cap al patrimoni, el silenci i el paisatge sonor, desenvolupa propostes que relacionen el so amb el territori, la identitat i la memòria, convençut de la importància d’enfortir l’escolta en l’art.