Tres arbres i tretze fruites, Laura Palau (Vallat)

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques als pobles de la Ruta 99

De la mà dels agricultors del poble comandats per les dones, que són les que fan casa, vam anar a buscar aquells arbres locals de resiliència que s’havien anat perdent. Seguint l’estel d’urgència de Connecta Natura per preservar aquestes llavors, ens posem a recol·lectar varetes de perelloter, de pera agra i de la pera cristal·lina, de la poma roja i de la de morro de llebre, de la bresquilla xurreta i de la de molla blanca… Amb l’objectiu de construir un reservori viu al poble, a l’abast dels veïns i curiosos.

Utilitzant la tècnica de l’empelt introduïm esqueixos de varietats autòctones, que amb sentit de supervivència s’aferren a l’arbre padrí. L’empelt ens permet introduir el passat al present, reviscolant-lo i projectant-lo al futur. Empelt de xip, empelt de pua, de corona, d’ull… Tres arbres i tretze varietats fruitals que d’una mateixa branca i deixant passar el temps, eixiran ametlles, bresquilles i albercocs. A l’esquerra del presseguer i centrat al mig del bancal podràs recol·lectar llimes, mandarines, taronges i l’aranja, per aquells que gaudeixen de lo amarg. I quan vinga el fred el codonyer ens portarà pomes i peres per passar l’hivern.

Pots descarregar ací tota la informació de la meua intervenció.

Laura Palau (Benlloc, 1993) fa ús de la fotografia, la performance i el joc per a posar remei als hàbits i pràctiques que ens oprimeixen a l’espai públic. Criada amb els valors de l’agricultura i l’ecologia, treballa ajudant-se d’aquesta lògica, la del camp, per a separar el superficial de l’útil, cultivar la paciència i situar el nord. Plantejant una pràctica subtil que s’integra com un incident més en la constel·lació d’imatges que ens envolten.