La _________ del poble, Makea Tu Vida (Sacañet, Alt Palància)

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques als pobles de la Ruta 99

Sacañet és un poble de l’Alt Palància situat a 1020 metres sobre la mar. De climatologia aspra i ventosa, i envoltat d’ametlers, manté actualment un cens de voltant 60 habitants. En dies clars, es veu el Penyagolosa, fins i tot la mar.

La nostra manera d’abordar el projecte en aquest context, ha sigut a través de l’observació i l’escolta activa, per a plantejar una intervenció de baix impacte ambiental, que revalore els recursos del propi entorn.

Per a això, passegem per camins, ens endinsem en buits i trinxeres, pugem per les congestes i descobrim les seues fonts d’aigua pura. També vam mantindre converses amb alguns dels seus habitants. Les paraules de Miguel i Ernesto, alcalde i regidor respectivament;, de Chelo, l’administrativa;, i de Tono, l’artista del poble, ens van descobrir vivències i visions diverses d’un mateix lloc. Totes posen sobre la taula el conflicte entre la idea romàntica i les dificultats del que significa ser del poble.

Aquesta memòria oral sobre l’esdevenir de Sacañet, és el material que ens ha convidat a reflexionar sobre el present i futur de la vida en l’entorn rural, la despoblació, la intermitent vida dels seus carrers i camins, la falta de serveis, la manera en què habitants es relacionen. La transformació de ser del poble a ser al poble.

Pots descarregar ací més informació sobre la nostra intervenció a Sacañet.

Makea La teua Vida és un col·lectiu que treballa en el territori existent entre el Disseny i l’Ecologia. Les seues pràctiques van dirigides a fomentar el disseny obert, l’intercanvi de coneixements i la creativitat col·lectiva, aplicades a la reutilització de materials en diferents contextos i situacions.