Acte de conciliació, Pilar Beltrán (Villanueva de Viver, Alt Millars)

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques als pobles de la Ruta 99

Villanueva de Viver és un poble fronterer a cavall entre la Comunitat Valenciana i Aragó, un lloc d’encreuament de cultures on, en els seus orígens, van conviure moriscos, jueus i cristians. M’interessa eixe caràcter fronterer i multicultural, amb tot el que això implica, com a lloc de trobada i confrontació, alhora.

«Els pobles no són eixe lloc idíl·lic i sense problemes que imagina el visitant. En ells tots es coneixen i hi ha picabaralles que venen de molt de temps arrere», comenta una veïna.

Quan busque en l’arxiu històric dades sobre la seua població, descobrisc també diversos documents del Jutjat Municipal, entre els quals hi ha cinc actes de conciliació datats al començament dels anys quaranta, primers anys de postguerra… Actes de Conciliació. M’atrauen aquests documents no sols pel seu caràcter jurídic, sinó també a nivell estètic i poètic.

Conciliar, ser capaços d’acostar postures i arribar a acords, està en la base de tota convivència. Amb aquesta idea en ment he anat teixint una proposta a partir de l’escoltat i observat durant la meua estada. Un projecte, encara en fasé de materialització, basat en xicotets actes de conciliació, a partir de gestos quotidians i elements de de la natura, que de forma metafòrica ens parlen de possibilitar la vida.

Descàrrega ací la informació sobre el procés d’intervenció artística que està realitzant Pilar Beltrán a Villanueva de Viver.

Pilar Beltrán (Castelló, 1969) compagina la creació artística amb la docència en la Facultat de Belles Arts de València (UPV). Les seues propostes sorgeixen, sovint, de reflexionar sobre el més pròxim per a entendre allò global, mitjançant l’ús d’elements (auto)biogràfics per a parlar de l’experiència col·lectiva.