Alain Kirili
Homenatge a Julio González
Dissenyada per l’escultor francés Alain Kirili (París 1946), aquesta exposició té com a objecte la revisió dels fons de Julio González, a la vegada que constitueix un diàleg entre les peces d’aquests dos artistes. Hi presentem disset escultures i quatre dibuixos d’Alain Kirili en comunió amb la selecció que ha realitzat ell mateix d’obres de Julio González.
Després de la seua formació en art europeu i americà a través de les col·leccions dels grans museus dels Estats Units, Alain Kirili escriu textos sobre la teoria i la pràctica de l’art, influït per la seua associació amb el grup Tel Quel de París. El 1972 realitza les seues primeres escultures en zinc, ferro i terracota, i sovint empra distintes combinacions de tècniques mixtes. Més endavant, el seu interés se centra en el ferro i la forja en experimentar amb aquesta tècnica en el taller de Florian Unterrainer. La seua obra se situa dins l’esperit del postminimalisme amb absència de volums, línies filiformes i jocs d’equilibri. Admirador de Julio González i David Smith, tots dos artistes exerceixen una gran influència en les seues obres realitzades en ferro. L’escultura d’Alain Kirili es caracteritza per la renovació dels mitjans i dels materials tradicionals com la terracota, el ferro fos, l’escaiola pintada o el bronze, i transforma els materials contemporanis com l’alumini i la resina. La diversitat de mitjans i la dimensió espiritual de la seua creació són també trets característics de la seua obra, com reflecteixen per exemple les seues col·laboracions amb músics de jazz americans en les seues instal·lacions.
L’obra d’Alain Kirili forma part de la col·lecció permanent de prestigioses institucions i a més ha realitzat diversos encàrrecs públics, entre els quals es troben les escultures per al Jardí des Tuileries de París i l’Abadia de Montmajour. El seu treball ha estat exposat en nombroses exposicions col·lectives i monogràfiques des de 1975, tant a Europa com als Estats Units. La gran originalitat d’aquesta mostra rau en el diàleg i la confrontació de les obres de Kirili amb l’art de Julio González, i més concretament amb la seua producció en ferro