Pensant juntes un dispositiu d’art mòbil
Projecte d'investigació educativa amb el MACBA, el Centre d’Art la Panera i Es Baluard Museu
“Pensant juntes un dispositiu d’art mòbil” és un projecte de recerca en xarxa que partix de la idea del “museu fora del museu” i dels dispositius d’art mòbil com a detonants capaços d’activar la participació en la cultura des de la producció, la creació de nous relats i l’estimulació de la imaginació poètica i política. La recerca s’interroga, en particular, sobre la possibilitat d’impulsar projectes situats i cocreats entre comunitat, artistes i mediadors artístics que experimenten amb prototips de dispositius mòbils artístics que no siguen objectuals, sinó conceptuals, replicables i ampliables a altres contextos.
L’IVAM ha participat en el procés juntament amb les àrees d’educació del MACBA (Barcelona), el Centre d’Art la Panera (Lleida) i Es Baluard Museu (Palma), i el projecte compta amb amb el suport de la Fundación Daniel i Nina Carasso. Aquests equips han escollit com a eix transversal de treball “el dret a la ciutat” perquè cada context s’hi aproxime des de la seua realitat i especificitat i, amb les comunitats properes a les institucions participants, es contribuïsca a nodrir els espais d’estratègies d’emancipació col·lectiva.
Les quatre institucions treballen conjuntament des de 2020 i la recerca ha cristal·litzat en dues formalitzacions.
D’una banda, “Lo estamos haciendo”, publicació que recull un procés de pensament col·lectiu acompanyat per l’artista Itxaso Corral entorn de la idea de dissenyar un dispositiu d’art mòbil. Es tracta d’una llibreta de notes que pretén compartir algunes qüestions útils destil·lades de la intensa experiència que ha significat aquest procés de pensament col·lectiu amb la intenció d’animar a d’altres a iniciar nous “pensant juntes”. Qüestions que traspassen la recerca sobre el disseny d’un dispositiu d’art mòbil per esdevenir desigs col·lectius, aprenentatges i metàfores sobre els intersticis del que significa ser departaments d’educació a les nostres institucions.
Des de l’estiu de 2024 també treballem en -ANDO RECORDS, un procés pràctic i experimental que enceta un procés col·lectiu horitzontal entorn dels drets i les llibertats en els contextos urbans, al qual se sumen els artistes Lluc Mayol i Violeta Ospina i comunitats properes a les diferents institucions.
Aquest procés pren la forma de segell editorial sònic (que no sonor) en moviment. Una plataforma col·lectiva que es proposa actuar en la intersecció entre so, oralitat i musicalitat amb múltiples formats. És una marca de codi obert, adaptable i compartible lliurement, que vol proporcionar un espai flexible on les idees creixen segons cada context i comunitat, per promoure l’intercanvi entre diverses realitats que es viuen a diferents ciutats des d’una perspectiva de drets.
- El pròxim 25 de febrer de 2025 a les 17:00h es durà a terme la presentació pública del projecte en el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia.
- L’IVAM activarà -ANDO RECORDS a València al maig de 2025
Con el apoyo de