Seminari “Indústria / Matrius, trames i sons” amb Bonaventure Ndikung i Amador Fernández-Savater
El projecte Indústria / Matrius, trames i sons planteja una lectura parcial del patrimoni industrial valencià a través dels moviments socials i els processos immaterials, prestant especial atenció a la idea de so. Juntament amb l’exposició, actualment visitable en la galeria 3, s’editarà una publicació i a organitzar un seminari que comptarà amb les contribucions teòriques de Silvia Federici, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung i Amador Fernández-Savater.
Programa
Divendres, 15 d’octubre.
- 16.30h – Conferència d’Amador Fernández-Savater (presencial)
Es tractaran elements que tenen a veure amb la introducció de text en l’espai públic com a manera de crear una intel·ligència col·lectiva. La idea de text en aquest àmbit és molt oberta, i atendrà processos tant sonors, per exemple emissores de ràdio, himnes i cançons de treball i lluita, com escrits a través de pancartes, fanzines i cartells.
Amador Fernández-Savater circumscriu els seus interessos en el pensament crític i l’acció política, buscant sempre la seua trobada. És editor d’Aquarel·la Llibres, ha sigut director de la revista Arxipèlag i ha participat activament en diferents moviments col·lectius i de base a Madrid. És autor de ‘Filosofia y acción’ (Editorial Límite, 1999), coautor de ‘Filosofía y acción’ (Editorial Límite, 1999), coautor de ‘Red Ciudadana tras el 11-M; cuando el sufrimiento no impide pensar ni actuar’ (Acuarela Libros, 2008) i coordinador de ‘Con y contra el cine; en torno a Mayo del 68’ (UNIA, 2008).
- 17.30 h.- Conferència de Bonaventure Soh Bejend Ndikung (presencial)
S’abordaran elements que uneixen nocions de patrimoni i escolta. En aqueix sentit, la sessió proposarà exemples de patrimonialització que s’obrin a una memòria col·lectiva, permeable i oberta a la negociació. Aquesta perspectiva patrimonial atén el caràcter públic del patrimoni i a la consciència política de la seua escriptura històrica.
Bonaventure Soh Bejeng Ndikung és director artístic de sonsbeek 2020, Arnhem, Països Baixos, director fundador de SAVVY Contemporary, Berlín, Alemanya i professor d’Estratègies Espacials en l’Acadèmia d’Art Weißensee, Berlín. A l’octubre de 2020, se li va concedir l’Orde del Mèrit de Berlín. Ndikung va formar part de l’equip curatorial de la documenta 14 com curator at large i va ser comissari convidat de la 13a Biennal de Dakar al Senegal, sota la direcció artística de Simon Njami. Com a part del Miracle Workers Collective va comissariar el Pavelló de Finlàndia en la 58a Biennal de Venècia en 2019. Va ser director artístic de la 12a edició de les Trobades de Bamako en 2019, una biennal de fotografia africana a Mali. Ndikung és director artístic de Sonsbeek 2020-2024, una exposició d’escultura a gran escala que té lloc en Arnhem, Països Baixos. En 2023, ha sigut nomenat recentment director de HKW.
Es podrà seguir en anglés en streaming a través del canal YouTube del museu: https://www.youtube.com/user/gvaivam
Divendres, 1 d’octubre.
- 18.30h. Conferència de Silvia Federici*
La intervenció tractarà sobre la relació entre la noció de treball reproductiu i la producció fabril. S’explorarà el paper de les dones en els projectes de col·lectivització, la seua participació en l’associacionisme veïnal que va suposar una gran part del moviment de protestes, o les diferents lluites per l’accés a salaris i condicions més justes.
*La participació de Silvia Federici serà telemàtica, amb traducció simultània a l’espanyol a l’auditori de l’IVAM. Es podrà seguir en anglés en streaming a través del canal YouTube del museu: https://www.youtube.com/user/gvaivam
Silvia Federici s’ha convertit en una de les teòriques més reconegudes del feminisme anticapitalista. Amb una llarga trajectòria d’activisme i reflexió, la vida de Federici recorre els agitats anys de la revolta a Itàlia, les campanyes pel salari domèstic a Nova York, la lluita contra els plans d’ajust estructural a Àfrica, la crítica al procés de globalització capitalista i els seus efectes en tot el planeta, el moviment per la recuperació dels comuns i, més recentment, el cicle de lluites que es va obrir en 2011 i que ha continuat en l’última ona feminista. Traficants de Somnis ha publicat ja bona part de la seua obra en castellà: ‘Calibán y la bruja’ (2010), ‘Revolución en punto cero’ (2013), ‘El patriarcado del salario’ (2018), ‘Reencantar el mundo. El feminismo y la política de los comunes’ (2020) i ‘Salario para el trabajo doméstico, el archivo de la campaña internacional’ (2019).
Participants
Les sessions estan obertes a alumnat i professionals de disciplines com a història de l’art, belles arts, antropologia, arqueologia, història, filosofia, enginyeria, treballadors industrials, així com a qualsevol persona interessada en aquest tema. Tindran prioritat les persones que participen en el grup de lectura que es realitzarà amb anterioritat en l’IVAM.
- Aforament: 100 persones.
- Activitat gratuïta.